Biografija i obrazovanje

Site iicon Orhan Dragas

Dr Orhan Dragaš je rođen u Prizrenu, Srbija, Kosovo i Metohija. Osnovnu školu je završio u Dragašu (Srbija, Kosovo i Metohija), srednju elektrotehničku školu u Prizrenu i fakultet (diplomirani tehnolog) u Beogradu. Doktorirao je 2012. godine na Evropskom univerzitetu u Briselu na temu „Savremeni sistemi nacionalne bezbednosti i obaveštajno-bezbednosna zajednica“. Post-doktorsko usavršavanje nastavio je na London School of Economics and Political Sciences (LSE), kurs „Business, International relations and the Political economy“ (2018), na Univerzitetu Yale (Yale School of Management), kurs „Accelerated management programe“ (2019), kao i na Univerzitetu Oxford “Executive Leadership Programme” (2020). Oženjen je Nenom, sa kojom ima četvoro dece, kćerku Anđelu i sinove Luku, Andreja i Stefana.

Naučni i istraživački rad

Dr Orhan Dragaš je osnivač Međunarodnog instituta za bezbednost, čije je sedište u Beogradu. Ova ekspertska, nevladina organizacija okuplja stručnjake iz oblasti prava, bezbednosti, diplomatije, ekonomije, komunikacija… i sarađuje sa brojnim vladinim i profesionalnim organizacijama u Srbiji, na Balkanu i jugoistočnoj Evropi. Bavi se istraživanjima i konsaltingom u oblasti politike, bezbednosti i međunarodnih integracija, posebno EU i NATO.
Dr Orhan Dragaš je ekspert Evropske komisije (EU) za migracije i unutrasnje poslove. Član je Chatham House, Britanskog Kraljevskog instituta za medjunarodne poslove, kao i Instituta RUSI (Royal United Service Instiute). Autor je knjiga “Savremena obaveštajno- bezbednosna zajednica- utopija ili realnost” i “Dva lica globalizacije – istina i obmane”.

Početkom 2005. godine u Beogradu je osnovao fakultet „Akademija za diplomatiju i bezbednost“, prvi takvog profila u istočnoj Evropi. Kao predavači, na Akademiji su radili najuticajniji profesori, naučnici i istraživači iz Srbije i zemalja regiona.

Objavljuje intervjue i kolumne u medijima u Srbiji i na Balkanu, na aktuelne političke, ekonomske i bezbednosne teme, kao i članke iz oblasti međunarodnih odnosa i bezbednosti u naučno- stručnim časopisima i u okviru ekspertskih konferencija.