Ruski mediji – najveća Vučićeva opozicija

Trebalo je da izgleda da su se stvari između Beograda i Moskve slegle posle izvinjenja Putina, Lavrova i same Zaharove povodom njenog prostačkog komentara na račun predsednika Vučića. Kao i mnogo puta do sada, pokazalo se da sa Rusima stvari nisu onakve kako izgledaju. Uvredljivo i prostačko tretiranje Srbije od strane Moskve nastavljeno je sa još više žara, glavna meta su ponovo čelni ljudi u Beogradu, a razlika je samo u formi. Više ne vređa Zaharova lično, ona je samo odredila pravac zajedno sa svojim šefovima, a posao nastavljaju Kremlju veoma bliski novinari i mediji.

Odluka predsednika Vučića da za mandatara Vlade Srbije ponovo predloži Anu Brnabić bila je povod da se moskovski „Vzgljad“ pozabavi njenom biografijom i karijerom, ali i političkom biografijom srpskog predsednika. Reklo bi se, na prvi pogled, sasvim prirodna reakcija medija koji drži do reputacije ozbiljnog tumača međunarodnih odnosa. Ali, opet, sa Rusima ništa nije onako kako izgleda, jer već od naslova poduže „analize“ jasno je da ulazite u prostor koji je još pre mesec dana „obeležila“ portparolka ruske diplomatije, u prostor prostačkog nipodaštavanja Srbije i njenih lidera. Naslov „Novu eru odnosa Srbije i SAD otvoriće lezbijka“ jasno nagoveštava nivo kojim će se Srbijom pozabaviti portal, čiji je osnivač – Ekspertski institut za društvena istraživanja, direktno potčinjen šefu predsedničke administracije Antonu Vajnu.

Ruskoj publici Ana Brnabić će biti predstavljena kao „otvorena lezbijka sa jakim vezama u Stejt departmentu i porodici Rokfeler“, da je radila za USAID, koji je u Rusiji, inače, ukinut 2012. godine, da je sa svojom partnerkom dobila dete veštačkom oplodnjom… Ako im ni ovo nije bilo dovoljno da stvore mračnu sliku o vođstvu Srbije, „Vzgljad“ ništa ne prepušta slučaju. Uz isticanje da je Srbija parlamentarna republika, u kojoj glavna vlast ne pripada predsedniku, već premijeru Ani Brnabić, autor objašnjava – „Stejt departmentu, Rokfeleru, LGBT lobiju“. Dakle, sve najvećim neprijateljima Putinove Rusije.

Ni Aleksandar Vučić nije prošao mnogo bolje kod pro-kremljovskog portala. Obeležen je kao iskusan, ali prevrtljiv političar koji je prešao put od tačke u kojoj su mu Evropljani govorili da „Hag plače za ljudima poput njega i Dačića“ do lidera koji se zalaže za članstvo Srbije u EU i za premijera predlaže Anu Brnabić, kao „proizvod zapadnog inkubatora“. Srbiju su, dakle, ščepali „američki agenti uticaja“, kako kaže ruski komentator i još samo ostaje da se sačeka ulazak Beograda u NATO, mada to nije izvesno bar na srednji rok.

Srpski predsednik je već duže u očima uticajnih ruskih medija krajnje sumnjiv, prevtrljiv partner, naročito zbog svojih dobrih odnosa sa Zapadom. Iako mu to ruski lideri ne govore (jer sa njima ništa nije kao što izgleda), sasvim jasno i otvoreno to može da čuje od velikih medija, koji su pod neupitnim uticajem istih tih zvaničnika. Sve članice medijskog kombinata Russia Today, brojni portali poput „Regnuma“ ili „Vzgljada“, najveća su i najuticajnija opozicija koju Aleksandar Vučić ima u ovom trenutku. Njihovi stavovi, njihovi sagovornici koje biraju iz Srbije jasno govore o tome da Rusija želi da u Beogradu vidi sasvim drugačiju politiku od one koju vodi Vučić. Razume se, i druge protagoniste te politike, kojima daje široki prostor za svoju promociju.

Srbija kakva je danas nije Srbija kakvu Moskva želi, a to je naročito vidljivo posle sporazuma koji su u vezi sa Kosovom postignuti u Beloj kući pre mesec dana. Usput, autor „Vzgljada“ je sporazume nazvao „Trampovim trikom“. Ondašnji komentar Marije Zaharove povodom vašingtonskih sporazuma, iako prekriven velikim izvinjenjima, nastavio je da živi kroz medijske komentare o Srbiji i njenom predsedniku, podjednako nepristojne i bahate. Možemo ih, donekle, razumeti, jer svakako nije prijatno posvetiti pažnju trovanju Navaljnog, ostavljanja na cedilu Jermenije, saveznice iz ODKB-a, krizi sa COVID-om, ekonomiji u stalnom padu… Dakle, svim onim temama kojima Rusija puni naslovnice širom sveta, osim u samoj Rusiji. I da stvari ne bi ostale nerazjašnjene za rusku publiku, bar kada su u pitanju Srbija i njeno državno vođstvo, treba s vremena na vreme podsetiti šta je, zapravo, ruski interes na Balkanu i zašto se Vučić i današnja Srbija ne uklapaju u taj mozaik. I za to se potrudio „Vzgljad“, pa za sporazume iz Vašingtona kaže da neće biti dugog veka i da će se „situacija u regionu uskoro vratiti u normalu – u hroničnu krizu“!? Upravo je „hronična kriza“ na Balkanu, ono što je za Rusiju, Kremlj, njihove medije – normalno, dakle i poželjno. Tako daleko od onoga što želi Srbija, daleko kao Rusija.