Kad kosmonaut-amater piše o Srbiji i Vučiću (o tekstu “Demokratija je zaključana” u Der Spiegel, 28.4.2020)

Sve bi bilo u redu da je Keno Fersek, slobodni novinar iz Nemačke, pročitao deo iz Ustava Srbije koji se tiče vanrednog stanja, pre nego što je Špiglu prodao članak o tome kako Vučić uvodi diktaturu u Srbiji. Ili bi sve bilo u redu da je urednik velikih novina iz Hamburga obrisao Kenov članak iz svog inboksa posle čitanja, zato što ne prolazi ni osnovnu proveru činjenica. I jedan i drugi potrošili bi po pet minuta i uradili bi korisnu stvar. Novinar bi pročitao u Ustavu Srbije (ima ga na engleskom jeziku na sajtu Ustavnog suda) kako se i zašto uvodi vanredno stanje i napravio bi drugačiji članak, ili bi odustao od ove teme. Urednik bi, bacanjem ovog članka u digitalnu korpu za otpatke učinio uslugu svojim velikim i uglednim novinama. Ovako, izgleda da su lenjost, inercija, glupost i zlonamernost, još jednom odneli pobedu nad profesionalizmom i istinom.

Čovek kome je zanatski fah da piše o jugoistočnoj Evropi, a posebno o Balkanu, tvrdi u Špiglu da Vučić krši Ustav Srbije i da mu to nije prvi put, tako što uvodi vanredno stanje. Koristi, kaže, „rupu u Ustavu“ da bi mimo parlamenta zaveo vanredno stanje u zemlji. Da je, ne čitao, nego samo bacio pogled na srpski Ustav, jasno bi video da nema nikakve rupe, da se vrlo izričito (član 200, stav 6) daje mogućnost Vladi, uz supotpis predsednika, da uvedu vanredno stanje onda kada Skupština nije u mogućnosti da se sastane. I sve opisano u ovom članu Ustava se i desilo, baš tako kako je i napisano. A potpuno je netačno, što kažu Špigl i Fersek da u Srbiji „samo parlament ima pravo da proglasi vanredno stanje“, upravo smo to i dokazali.

Ali šta mogu jadne činjenice, kada po Špiglu, suprotno tvrde „opozicioni političari, aktivisti za zaštitu ljudskih prava i nezavisni mediji – oni „gotovo jednoglasno govore o kršenju ustava i o državnom udaru“. Koja to činjenica može da se suprotstavi snazi i autoritetu pobrojanih opozicionara, aktivista i neupitnosti njihovih reči? Uzalud Ustav ne sprečava šefa države da bude i predsednik političke partije, kada nemački novinar tvrdi suprotno i sa lakoćom neznalice kaže da vanredno stanje nije prvi slučaj da Vučić krši Ustav. Čak ni ona u Špiglovom tekstu da je Srbija “i sada srazmerno malo pogođena korona krizom”. A zašto je malo pogođena epidemijom? Da nije možda baš zbog svih mera proisteklih iz vanrednog stanja, koje su Vlada i Aleksandar Vučić doneli poštujući izričitu odredbu Ustava? Jeste, baš zbog toga, ali to se nikako ne uklapa u tezu i stav koje je Špiglov gostujući autor imao i pre nego što je počeo da piše članak. Ovim putem, kojim je išao nemački novinar, radi se propaganda, a ozbiljno novinarstvo poštuje obrnuti redosled.

Ipak, tek sledi vrhunac šarlatanstva i bezobrazluka Kena Ferseka – za 26. april zakazane izbore, ali zbog korone odložene, Vučićeva partija bi verovatno ubedljivo dobila, možda je jedina tačna ocena u celom članku. Ali sledi – delom i zato što većina opozicionih partija namerava da bojkotuje te izbore!? U ovo što je napisao ne veruju ni oni koji su rekli da će bojkotovati izbore, čak ni oni. Dakle, stručnjak za Balkan jedne od najvećih evropskih novina ne zna za bazičnu političku činjenicu u Srbiji, da je Vučićeva politička nadmoć nad konkurentima tolika da je bojkotaši ni izdaleka ne mogu ugroziti i da su i oni sami toga veoma svesni.

Da proizvoljnosti i lupetanja novinara Špigla, poput one da Vučić “već godinama vlada bez ograničenja”, ili da srpsko rukovodstvo “inače ne pokazuje skrupule u potkopavanju Ustava”, nisu samo plod mašte i da ipak imaju realan koren, saznajete onda kada vidite da je jedini sagovornik na ovu temu Sonja Biserko. Večita predsednica srpskog Helsinškog odbora za ljudska prava kao da i sama preko volje i sa entuzijazmom na nuli “podseća” da se Vučiću može ovako, jer mu to dopušta EU, zato što od njega očekuje da reši Kosovo. Ovaj stav jedino zvuči sveže, novo i inteligentno Špiglu i njegovom autoru, koji je pored jugoistočne Evrope i Balkana, specijalista i za, pazite sad – astronomiju, astrofiziku i svemirska putovanja! Tako bar piše na njegovom ličnom veb-sajtu. Da li su reči jedine sagovornice Špigla iz domena Balkana i Jugoistočne Evrope, ili astrofizike i svemirskih putovanja, autor nije posebno objašnjavao.

A možda je mogao da zna da se ova te ista teza ponavlja još od prvog dana dolaska Vučića na vlast pre osam godina i da se nikada do sada nije obistinila, pa je valjda samo zbog toga mogla da bude zaobiđena. Sve i da je tačna, kako ćete jednom srpskom lideru, u ovom slučaju Vučiću, osporiti pravo da se bavi Kosovom kao ključnim državnim prioritetom, od čijeg rešenja zavisi ne samo budućnost Srbije, već i čitavog regiona? Pri tome, svaka od uticajnih svetskih država sarađuje sa Vučićem i Srbijom u tom poslu, nudeći neko manje, a neko više, dobre usluge da se taj istorijski problem konačno reši.

Još je rupa u Špiglovom i Fersekovom članku i svaka od njih otkriva da je ovo tkanje ustvari jedna velika rupa, u koju je autor upao kada je odlučio da ništa ne promeni u gledanju na Srbiju onako kako su je uglavnom gledali decenijama unazad, iako se u toj Srbiji svašta promenilo poslednjih godina. Nisu promenili čak ni svoje srpske konsultante na osnovu čije političke percepcije i dan-danas grade svoju percepciju događaja u Srbiji, u kojoj se u međuvremenu svašta promenilo. Samo da je bacio pogled na Ustav, a ne da sluša tumačenje “slobodarske” srpske javnosti, samo da je ovlaš pratio izborne rezultate u Srbiji poslednjih godina, a ne da o njima sluša interpretacije svojih frustriranih srpskih tumača, samo da je upotrebio zdrav razum i povezao dobru odbranu od korone sa oštrim merama za njeno suzbijanje, Keno Fersek došao bi do pristojnog, možda čak i dobrog članka koji bi zaslužio da osvane čak i u jednom Špiglu. Ali, to nije bila njegova ideja, niti namera, nažalost. Posegao je za prežvakanim, ofucanim i do zla Boga netačnim stereotipima o Srbiji i Vučiću, želeći ko zna šta – da opravda svoje (samo) titulisanje stručnjaka za Balkan, ili da se pridruži nizu evropskih medija koji su već pisali na sličnu temu (i jednako se nisu proslavili), ali su od toga već odavno odustali. Ili je, možda, nemački autor-entuzijasta, voleo da doda još jedan prilog svojoj tituli eksperta za svemirska putovanja. Ako je tako, onda je Keno Fersek pogodio u centar.