POLITIČKO PELCOVANJE

Rusija je prva proglasila pobedu u globalnoj trci za spasonosnom vakcinom protiv virusa Kovid 19. Međutim, kao što smo na ovom istom mestu procenili pre oko mesec dana, onaj ko prvi bude proglasio pobedu neće nužno biti i pobednik u konačnoj trci. Stvarni pobednik biće onaj ko bude uverio svet da je njegova vakcina efikasna, bezbedna, a pritom i (finansijski) dostupna milionima ljudi. Šampion će biti onaj kome će ljudi verovati, jer je ulog najveći – život svakoga od nas. Da li će to zaista biti Rusija?

Vakcina protiv Korone biće, nažalost, mnogo više politički nego medicinski proizvod. Spektakularna objava Vladimira Putina da je vakcina sa instituta Gamaleja dobila odobrenje zdravstvenih vlasti Rusije, samo potvrđuje visoku političnost ovog virusološkog poduhvata. O ruskim istraživačima, a naročito o reputaciji moskovskog epidemiološkog instituta „Gamaleja“, u svetu postoje samo reči hvale i poštovanja. Nevolja je u tome što njihov besprekoran imidž ni izdaleka nije dovoljan da uveri čovečanstvo da je vakcina koju su proizveli besprekorna. Jer rusku vakcinu neće „prodavati“ ruski naučnici, „prodavaće“ je ruska država, a njen međunarodni imidž nije ni približan onome koji krasi moskovski institut.

Pobeda u trci za vakcinom Putinu je bila preko potrebna. Baš kao što je Kini, u martu, bio potreban uspeh u kovid-diplomatiji, kada je preplavila Evropu medicinskom pomoći, u pokušaju da prikrije krivicu za širenje zaraze po celom svetu. Doduše, isporučujući mahom neuopotrebljivu medicinsku opremu i škart robu. Međunarodna reputacija Rusije je očajna i njoj je preko potreban „veliki skok“ da se vrati u vrh svetske politike, ekonomije i uticaja. A to će biti veoma teško. Ona je već dugo izolovana, bez uticajnih partnera u svetu, niska cena nafte razara njenu ekonomiju, isključena je iz glavnih globalnih mehanizama odlučivanja (G-7 na primer). Nedavnim ustavnim referendumom na kojem je izdejstvovao, praktično, doživotni predsednički mandat, Putin u očima sveta cementira svoju vladavinu kao autokratsku i nedodirljivu. Ruski lider žudi za globalnim uspehom preko noći, koji će mu obezbediti široko međunarodno poštovanje. I otuda, kako primećuje Vašington post, novoj vakcini daje naziv „Sputnjik 5“, kao jasnu aluziju na poslednju i možda jedinu veliku pobedu Rusije i njenog nacionalnog ponosa na globalnom nivou, te daleke 1957. godine, kada je prva lansirala veštački satelit.

Rusi, međutim, nemaju sreće sa ovakvim pokušajima da preskoče vreme. Baš kao i 1917, kada su preskačući kapitalizam, probali da uskoče iz feudalizma u socijalističku svetlu budućnost. To što su ruska država i Putin proglasili pobedu u trci za vakcinom, ne znači mnogo armiji eksperata širom sveta, koji upozoravaju na to da su još daleko od cilja, jer tek što su zakoračili u treću, poslednju fazu testiranja, kada vakcina treba da pokaže svoje prave efekte na hiljadama testiranih dobrovoljaca. U toj odlučujućoj fazi, pre ruske, od ranije se nalazi čak osam laboratorija širom sveta, što znači da je Putin proglasio pobedu iako je na tek devetom mestu u trci!

Za sada je malo koga u svetu uspeo da impresionira ovom, bez dileme, političkom proklamacijom, što nimalo ne čudi, jer je u promociju vakcine uložio reputaciju svoje države i sebe lično, a ta reputacija nije zavidna. U minusu je, što bi se reklo. O kakvom je zdravstvenom okruženju reč, govore i prognoze UN za ovu godinu, koje Rusiju svrstavaju u donju polovinu svetske lestvice očekivanog životnog veka i to na 112. od ukupno 191 mesta, sa očekivanim životnim vekom ispod svetskog proseka. Prema ruskim zvaničnicima, dvadesetak država je iskazalo zainteresovanost za nabavku ruske vakcine. Zainteresovani su iz Latinske Amerike, sa Bliskog istoka i iz Azije. Nema sumnje da će svi oni (pod uslovom da su zaista iskazali interesovanje) , pa i drugi najpre sami želeti da se uvere u efikasnost i bezbednost ruskog cepiva, pre nego što ga podele svom stanovništvu. Ohrabruju reči predsednika Vučića da će i Srbija postupiti na isti način, da će tražiti sud svojih medicinskih stručnjaka, bez obzira na to o čijoj se vakcini radi. Želeći da lično saopšti dobre vesti i proglasi (nepostojeću) pobedu, Putin je jasno nagovestio da će iza bočica sa vakcinom iz instituta Gamaleja stati Kremlj i sav arsenal uticaja i pritisaka koji ima. Ali, to je njihova stvar. Srbija je već sada objavila da je stekla antitela i imunitet na ovaj talas političkog pritiska koji očigledno predstoji. Jer predsednik Vučić dobro  zna da ovo nije jednostavna igra političkog nadgornavanja i ulog  je veliki za svaki pokušaj kockanja. Najveći. Ljudski životi, zdravlje i budućnost nacije.