DOBRO DOŠAO U SRBIJU, “MAGNITSKI”

Mladi moskovski advokat Sergej Magnitski mogao je da bude tek jedan od bezimenih koje je pojeo mrak u državama gde se otkrivanje krupne krađe narodnih para proglašava za ugrožavanje nacionalne bezbednosti. Danas se niko ne bi sećao čoveka koji je otkrio proneveru 230 miliona dolara u vrhu poreskih vlasti Rusije, iako je zbog toga uhapšen, a godinu dana kasnije i “umro u prisustvu vlasti”. Imao je 37 godina, porodicu, lepu karijeru zastupnika najvećeg stranog investitora u Rusiji, ali i poriv da spreči krađu narodnih para. U korumpiranom sistemu, takve stvari se ne praštaju. 

Bio bi zaboravljen i večno osramoćen da nije bilo upornosti drugog čoveka, njegovog prijatelja i poslodavca Bila Braudera. On je uspeo da Sergejevo ime ugradi u zakon koji kažnjava sve koji pomisle da će hapšenjem, mučenjem i ubijanjem nekog budućeg Sergeja Magnitskog moći da prikriju milionske prevare. Bil Brauder, nekada najveći strani investitor u Rusiji, vođen željom da se žrtva njegovog prijatelja nikada ne zaboravi, uspeo je da ubedi obe američke partije da u Kongresu 2012. godine donesu čuveni Magnitski zakon. Po tom zakonu, svako ko teško krši nečija ljudska prava da bi prikrio veliku korupciju, može da računa da će mu biti zabranjen ulazak u SAD, a njegovi računi, ugovori, poslovi, bankarske garancije biti zamrznuti. 

Od tada, Zakon Magnitski počinje da se širi svetom, ne samo kao ideja, nego kao efikasan i pravedan način da se stane na put moćnim i korumpiranim siledžijama iz vrha državnog aparata, bilo koje zemlje na svetu. Posle Amerike, Zakon Magnitski donet je i u Kanadi, Velikoj Britaniji, baltičkim državama, na nivou Evropske unije, a u proceduri je još u nekoliko nacionalnih parlamenata, u Austriliji, Italiji, Rumuniji, na primer. 

Međunarodni institut za bezbednost čiji sam osnivač i direktor, odnedavno ima čast da bude deo ove globalne inicijative i zagovara uvođenje Zakona Magnitski u pravni sistem Srbije. Bil Brauder i njegova fondacijapružaju punu podršku našem Institutu da pripremi najbolji zakonski tekst, prilagođen našem pravnom i političkom sistemu i ohrabruju Srbiju i sve zemlje Balkana da se priključe ovoj važnoj globalnoj akciji. 

Zašto je Zakon Magnitski važan za Srbiju? Ovaj zakon uveo je ogromnu, skoro revolucionarnu promenu u međunarodnim odnosima i doneo jednostavno rešenje za borbu protiv korumpiranih pojedinaca i efikasan način za zaštitu ljudskih prava na globalnom nivou. Sistem međunarodnih sankcija, koje je svet do sada poznavao, bio je često nepravedan, i uvek neefikasan. On se uvek ticao, a i danas se odnosi, na kažnjavanje celih naroda, čitavih država, pri čemu su efekti po pravilu bili mali ili nikakvi. Nijedan korumpirani i represivni režim nije pao, niti se promenio pod uticajem međunarodnih sankcija. Uglavnom su postajali još jači i brutalniji, jer su propagandom uspevali da ubede svoj narod da su svi zajedno žrtve kolektivnih sankcija. Razume se, u međunarodnoj izolaciji, bogaćenje tih elita samo raste, a raste i njihova represija prema sunarodnicima. U Severnoj Koreji generacije žive pod sankcijama, a dinastija Kim se ne menja, na Kubi takođe, kao i u Venecueli. Zapadne sankcije prema Rusiji, uvedene zbog aneksije Krima, nisu ni dotakle Putinovu vlast, a imale su taj cilj. Ruska ekonomija opada već godinama, ali za taj pad sankcije EU i SAD “zaslužne” su tek 10 odsto, sve ostalo posledica je niske cene nafte. 

Ne moramo da idemo daleko, jer i Srbija je skoro čitavu deceniju provela pod međunarodnim sankcijama, ali one nisu ni očešale tadašnju vlast Slobodana Miloševića. Zato svi mi pamtimo taj period kao mračne godine šverca, nestašica, života u mraku i neizvesnosti. 

I baš zbog tih 90-tih, Srbiji treba Zakon Magnitski. Baš zato što je bila žrtva jednog represivnog i neefikasnog međunarodnog mehanizma, koji nije doneo sreću njenom narodu. Srpski Zakon Magnitski neće biti zakon osvetnika, nego zakon kojim će država koja dobro pamti izolaciju, pokazati da nije dobro kažnjavati cele narode zbog korumpiranosti nekih iz državnog vrha. Zakon Magnitski radi sa imenima i prezimenima tih nasilnika, na njih se odnosi, ne na celo stanovništvo koje je uvek nedužno. U tome je snaga Magnitskog i zato se njega s razlogom plaše silnici širom sveta. On ih kažnjava tamo gde su najosetljiviji – blokira njihov novac i zabranjuje im da putuju, pa i da pobegnu iz zemlje koju pljačkaju. 

Donošenjem Zakona Magnitski, Srbija bi se svrstala u društvo najbogatijih i najuređenijih država (ekonomija) sveta. I Srbiji, kao i njima, ne treba da posluje sa ozloglašenim bogatašima, koji su novac stekli represijom i državnom funcijom, bilo odakle da dolaze. Zakon Magnitski je u ovom trenutku jedina garancija da će vas zaobići ovakvi nasilnici. On je i garancija da će se pred vašim vratima povećati red “čistih” investitora, jer znaju da njihovom ulaganju neće konkurisati neki zlostavljač ili ubica pod maskom visoke državne funkcije. Magnitski je i zato dobrodošao u Srbiju. Kao dokaz da znamo koju žrtvu su podneli hiljade Sergeja Magnitskih širom sveta i da smo spremni da sprečimo da se njihova sudbina ponovi bilo gde u svetu.