Dr Orhan Dragaš: Ruska jaka hibridna operacija protiv Srbije

Rusija vrlo dobro zna da je instaliranje nekih njenih vojnih ili obaveštajnih baza u Srbiji apsolutno nemoguće, ali svejedno pokreće tu temu. Tako su dobro znali i da Sergej Lavrov ne može da doputuje u posetu Beogradu, ali su do poslednjeg trenutka držali tu stvar otvorenu. Reč je o ruskom pritisku na Srbiju koji postoji već godinama, a zbog njihove agresije na Ukrajinu postaje mnogo jači, ogoljeniji i bespoštedniji. Priča o vojnim bazama, neuspela poseta Lavrova Beogradu, a naročito ruske aktivnosti u vreme prošlonedeljne krize ne severu Kosova samo su vidljivi dokazi da Kremlj vodi protiv Srbije jednu jaku hibridnu operaciju, čiji je cilj da iskoristi Srbiju za svoje ratne interese u Ukrajini i za svoj konflikt sa Zapadom.

Iako godinama govori da nema ništa protiv toga, Rusija ustvari ne želi Srbiju u Evropskoj uniji, a naročito je ne želi u NATO i na tome radi sistematski, organizovano, koristeći sve resurse koje ima. Otkako je napala Ukrajinu, ruski pritisci na Srbiju su ogoljeni, i imaju za cilj da otvore novu krizu kojoj bi se Zapad mnogo više posvetio i smanjio svoje angažovanje na podršci Ukrajini. Za Rusiju, idealno bi bilo kada bi ta nova, balkanska kriza, bila oružana i krvava, a Kosovo je idealno mesto za tako nešto. To je pravi interes Rusije u vezi sa Srbijom, i to je deo njenog ratnog cilja u Ukrajini, tako da sve dalje priče o nekom savezništvu, prijateljstvu i bratstvu su vređanje zdravog razuma.

Kada su eskalirali problemi oko registarskih tablica i ličnih karata Srba na Kosovu, Rusija je u samo nekoliko dana sprovela masivnu operaciju širenja dezinformacija, direktnog huškanja na sukob, plasiranja lažnih vesti. To je bila prava hibridna oluja, u kojoj nisu korišćeni samo utabani onlajn-kanali za širenje fake news, već su u tome učestvovali i najviši ruski funkcioneri, od Dmitrija Peskova, Marije Zaharove, čelnika Dume, ambasadora Rusije u Srbiji, pa do najuticajnijih ruskih propagandista i medija.

Ta operacija je i dalje u toku, ova priča o vojnim bazama je samo njen nastavak, a biće ih još, zato što problemi između Beograda i Prištine još nisu rešeni, već su zamrznuti na mesec dana. U međuvremenu, dok se za njih traži rešenje, Rusija će ovakvim i sličnim dezinformacijama pritiskati Srbiju, slabiti njenu poziciju, primoravajući je da se brani od lažnih vesti, umesto da se fokusira na za nju ključna pitanja, a to je pre svega Kosovo. Takođe, ovakvim pritiskom Rusija dodatno otežava poziciju Srbije pred Zapadom, koja je inače komplikovana zbog neuvođenja sankcija Moskvi. U tom smislu i nedavna izjava Aleksandra Lukašenka bila je više nego jasna poruka Moskve da Srbija mora da se opredeli na koju će stranu, a naročito je bilo preteće to što je beloruski predsednik pravio razliku između politike vlasti u Beogradu i onoga što misli narod u Srbiji. To je bilo na nivou direktne pretnje, jer ne zaboravimo da je i ruska agresija na Ukrajinu pravdana time da se vlast u Kijevu odmetnula od naroda, koji je tobože na strani Rusije, pa će zato doći bratske trupe da „oslobode“ Ukrajinu od takve, nenarodne vlasti.

Ja verujem da je država svesna ovakvog agresivnog i u suštini neprijateljskog ponašanja Rusije prema Srbiji, a naročito da ima dovoljno načina i volje da se tome suprotstavi. Koliko god da je priča o instaliranju nekakvih vojnih baza nerealna, ona ima svoj jasan cilj i, nažalost, već je ostvarila izvestan efekat. Takvih podmetanja i svojatanja Srbije biće, nažalost, još i cilj će im biti samo jedan, a to je poboljšanje ruske pozicije u vezi sa agresijom na Ukrajinu, dok Srbija može da očekuje samo novu štetu za sebe i svoje interese.